Veelgestelde vragen, informatie over honden en contact gegevens

PEDIGREE® staat altijd voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarom hebben we een uitgebreide lijst 'veelgestelde vragen' uitgewerkt, waar je het antwoord op jouw vraag wellicht meteen vindt:

Ik heb een vraag over voeding
Ik heb een vraag over de ingrediënten
Ik heb een vraag over het voedingsadvies
Mijn vraag staat er niet tussen. Hoe kan ik deze wel stellen?

Ik heb een vraag over voeding

Heeft natvoeding van PEDIGREE® een lagere voedingswaarde dan droogvoeding?

Zowel onze natvoeding als onze droogvoeding zijn complete voedingen met hun eigen specifieke nuttige eigenschappen. Zo vermindert het vocht in natvoeding de kans op urineweginfecties en helpt droogvoer specifiek bij de dagelijkse gebitverzorging. De voedingswaarde van beide soorten voedsel is van een vergelijkbaar niveau, maar ze vullen elkaar dus aan met eigen specifieke voordelen.

Is droogvoeding van PEDIGREE® slechter voor mijn hond, omdat het veel koolydraten bevat?

Onze droogvoeding bevat koolhydraten die veilig zijn en goed getolereerd worden door jouw huisdier. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is gebleken dat het toevoegen van koolhydraten aan diervoeding positief kan bijdragen aan het leveren van energie en voedingsvezels aan jouw hond.

Is droogvoeding van PEDIGREE® beter verteerbaar dan de natvoeding?

Onze nat- en droogvoedingen hebben een vergelijkbare hoge verteerbaarheid. Deze verteerbaarheid hangt af van de gebruikte ingrediënten en de verwerking hiervan, niet van de verschijningsvorm (nat of droog). We controleren onze diervoedingen op basis van de hoeveelheid en stevigheid van de ontlasting en de verteerbaarheid van het product. Wij stellen minimumeisen aan deze criteria voor al onze producten en deze eisen verschillen niet tussen nat- en droogvoedingen.

Is het verstandig om mijn hond rauw vlees te voeren?

In onze moderne maatschappij geven de meeste mensen hun hond geen vers vlees, maar brokken en blikvoeding. Dat is ook logisch, want kant en klare voeding is gemakkelijk te geven, het stinkt niet, het is goed te bewaren en je hoeft niet na te denken over wat je hond allemaal binnenkrijgt.

Toch is het helemaal niet slecht om je hond af en toe vers vlees te geven, zolang dit maar voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV). Af en toe vers vlees heeft namelijk meerdere voordelen:

  • Er zitten 'goede bacteriën' in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer.
  • Het maakt het maagzuur zuurder, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder overlevingskans hebben.
  • Het bevat natuurlijke voedingsstoffen (hoewel sommige KVV-merken wel synthetische vitamines toevoegen).

Ik heb een vraag over de ingrediënten

Op jullie verpakking staat een percentage aan vlees, betekent dit dat er ook maar 4% vlees in jullie voeding zit?

De totale hoeveelheid vlees in onze diervoedingen is hoger dan 4%. De 4% op de verpakking verwijst naar de minimale hoeveelheid van de smaakvariatie aanwezig in de voeding (bv. Rundvlees). Uit onderzoek is gebleken dat bij deze hoeveelheden een dier een aparte smaak kan onderscheiden. De werkelijke percentages aan vlees in ons voedsel zijn veel hoger, om zo te kunnen voldoen aan de voedingsbehoeften van jouw huisdier.

Maakt PEDIGREE® gebruik van hoge waarden aan zout om de smakelijkheid te verhogen, terwijl dit slecht is voor mijn hond?

Wij voegen in veilige mate zout toe aan de voeding om de hond te voorzien van essentiële voedingsstoffen en niet als smaakversterker. Honden reageren niet op de smaak van zout en het heeft dan ook geen zin om zout toe te voegen als smaakversterker aan het voedsel van honden. Wetenschappelijke onderzoeken tonen daarnaast aan dat huisdieren geen negatieve gevolgen ondervinden van de aanwezigheid van zout.

Kan het hoge eiwitgehalte in jullie voeding leiden tot problemen bij mijn hond?

Honden zijn semi-carnivoren, wat betekent dat zij van nature gewend zijn om eiwitrijke voedingen te eten. Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten dan ook zien dat er geen verband bestaat tussen eiwitrijke voedingen en het risico op bv. nierproblemen of agressie bij gezonde honden en katten.

Kunnen kleurstoffen in de voeding van PEDIGREE® leiden tot problemen bij mijn hond?

De kleurstoffen die wij toevoegen aan ons voedsel zijn goedgekeurd voor zowel menselijke als dierlijke consumptie en zijn als veilig erkend door de EU-regelgeving. Er is bovendien geen enkel bewijs te vinden voor de relatie tussen kleurstoffen en negatieve consequenties voor huisdieren.

Zijn kunstmatige conserveringsmiddelen onveilig voor mijn hond?

De conserveringsmiddelen in ons voedsel zijn aanwezig om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Daarnaast voorkomen de conserveringsmiddelen dat de vetten in de voeding ranzig worden. Alle conserveringsmiddelen in onze voeding zijn goedgekeurd onder de Europese wetgeving. De mate waarin ze aan ons voedsel toegevoegd worden is dan ook volkomen veilig voor jouw huisdier.

Maakt PEDIGREE® gebruik van vulstoffen in de diervoeding?

Wij gebruiken geen vulstoffen in ons voedsel. Alle ingrediënten die we gebruiken in onze diervoedingen hebben een duidelijke bijdrage. Ze vormen of een bron van eiwit, vet, koolhydraten, vitaminen of mineralen of ze verhogen de veiligheid, smakelijkheid of tevredenheid van de eigenaar. Hieronder vallen ook vezels die een nutritionele functie hebben bij het ondersteunen van de vertering. Wij controleren onze diervoedingen op basis van de hoeveelheid en stevigheid van de ontlasting en de verteerbaarheid van het product. Wij stellen altijd minimumeisen aan deze criteria voor al onze producten. Producten die niet voldoen aan deze criteria worden uit de verkoop gehaald.

Is vleesmeel ongezond voor mijn hond?

Nee, het vleesmeel dat in ons voedsel gebruikt wordt vormt een uitstekende bron van eiwit en andere voedingsstoffen, zoals mineralen. Vleesmeel voor in ons voedsel moet altijd aan onze specificaties voldoen, waarbij we met name letten op eiwit en een laag vetgehalte. Door het drogen van het verse vlees ontstaat een meel dat minder gevoelig is voor bederf. Vleesmeel is daarmee niet ongezond voor dieren.

Zijn dierlijke bijproducten ongezond voor mijn hond?

Dierlijke bijproducten zijn delen van dieren die niet vallen onder de definitie ‘vlees’, bijvoorbeeld orgaanvlees zoals lever of hart. Deze bijproducten vormen een rijke bron aan voedingsstoffen. Wilde honden krijgen deze van nature binnen door het eten van hele prooidieren, dus inclusief de bijproducten van deze prooidieren. Bovendien wordt het gebruik van dierlijke bijproducten in onze producten streng gereguleerd en gebruiken wij alleen materialen die voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen die hiervoor gesteld worden. De dierlijke bijproducten in ons voedsel zijn daarom niet ongezond voor je hond en bevatten zelfs veel cruciale voedingsstoffen.

Is de hoeveelheid suiker in jullie voeding slechts voor mijn hond?

Suiker wordt slechts aan enkele van onze producten in beperkte hoeveelheid toegevoegd om het product stabiel te produceren en de houdbaarheidsdatum van het product te garanderen. Suiker is een volkomen veilig ingrediënt voor jouw hond en een beperkte hoeveelheid heeft dan ook geen schadelijke effecten op zijn gezondheid.

Zitten er verslavende bestanddelen in de voeding van PEDIGREE®?

Bij Mars maken we geen gebruik van verslavende middelen in onze diervoedingen. Wij voldoen altijd aan de richtlijnen van toegestane ingrediënten en zullen dan ook nooit verslavende bestanddelen gebruiken. Het zou kunnen dat jouw huisdier een sterke voorkeur heeft voor voedingen waarmee hij bekend is en nieuwe, onbekende voedingen afwijst. Daarom kan het lijken dat je hond verslaafd is aan bepaalde onderdelen van de voeding, terwijl dit veroorzaakt wordt door de gewenning van jouw hond aan de voeding.


Ik heb een vraag over het voedingsadvies

Stimuleert PEDIGREE® overvoeren door het opstellen van de voedingsrichtlijnen?

De oorzaak van obesitas is een overmatige opname van calorieën in verhouding tot de verbruikte calorieën. Onze voedingsrichtlijnen zijn er altijd op gericht om een gezond lichaamsgewicht bij honden te bevorderen. Al onze voedingsrichtlijnen zijn gebaseerd op de internationale, wetenschappelijke richtlijnen voor de energiebehoeften van honden. Elke hond kan echter eigen specifieke wensen hebben (bv. Bepaald door de hoeveelheid beweging, leeftijd, castratie), op basis waarvan de eigenaar de voedingsrichtlijn aan moet passen.

Waarom raden jullie aan om gevarieerd te voeden?

Hoewel zowel nat- als droogvoeding een complete en uitgebalanceerde voeding bieden, hebben de afzonderlijke soorten voedsel ook bepaalde voordelen voor jouw hond. Waar natvoeding eiwitrijk en koolhydraatarm is, biedt droogvoeding variatie in textuur en krokante brokken ,wat een positief effect heeft op het gebit van je hond. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat gevarieerde voeding de specifieke eigenschappen van beide soorten voedsel goed combineert.

Kan ik mijn hond ook simpelweg minder voeden, als hij last heeft van overgewicht?

Om ervoor te zorgen dat je hond op een gezonde manier gewicht verliest, is het belangrijk hem te laten behandelen door een specialist (dierenarts of diervoedingsdeskundige). Als jouw hond namelijk te snel gewicht verliest kan dit leiden tot bijvoorbeeld het verlies van spierkracht en een zwak hart. In dat geval heeft je hond een gebrek aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om een dieet op te stellen dat leidt tot gewichtsverlies zonder dat enkele essentiële voedingsstoffen ontbreken.

Kan ik mijn puppy hetzelfde voeden als mijn vijf jaar oude hond?

Voedingen voor puppies en volwassen honden zijn anders samengesteld omdat ze andere voedingsbehoeften hebben. Zo hebben puppies meer behoefte aan calorieën en mineralen om op een gezonde manier te groeien en te ontwikkelen. Als je een puppy voeding voor volwassen honden geeft, bestaat er de mogelijkheid tot een onbalans van voedingsstoffen en een minder optimale groei en ontwikkeling. Hoewel een volwassen hond over het algemeen gezond zal blijven bij het voeren van puppyvoedsel, is er een grotere kans op obesitas door het hoge caloriegehalte in puppyvoedsel. Het is daarom niet verstandig om je hond voeding te geven die bedoeld is voor honden van andere leeftijden.

Kan ik mijn hond en kat dezelfde voeding geven?

Honden en katten hebben verschillende voedingsbehoeften. Katten zijn van nature carnivoren en honden zijn semi-carnivoren, wat betekent dat katten behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen die alleen aanwezig zijn in vlees. Honden daarentegen kunnen overleven op een vleesvrij dieet. Om te voldoen aan de specifieke behoeften van de hond en kat, bevatten de complete en uitgebalanceerde voedingen van Mars de specifieke behoeften in de juiste hoeveelheid.


Mijn vraag staat er niet tussen. Hoe kan ik deze wel stellen?