Blog: Zo uit je bek stinken, echt niet normaal!!

Geplaatst op 17-09-2013

Soms kan je hond je dankbaar in je gezicht komen likken. Die dankbaarheid wordt vooral geuit op momenten dat je niet echt wilt dat ze zo dicht bij je komen. Veelal na het eten van heerlijke ongewassen pens, rottende etensresten uit de struiken en vaak ook poep! En in dat laatste geval niet zelden van ónze soortgenoten...

Zoals je ziet zijn er redenen waarom een hond, in bovenstaande gevallen, uit zijn bek gaat stinken. Katten hebben wat minder die neiging omdat zij van nature geen aaseters zijn. Echter waar beide diersoorten qua mondgeur minder goed mee scoren in een plaatselijke disco is tandbederf/tandvleesontsteking.

Gemiddeld genomen is het in je gezicht gehijgd worden door een hond of kat prima uit te houden. Als er echter sprake is van bovengenoemde ontsteking dan zul je een aanhoudende stank waarnemen. De lucht van poep en smerige dingen eten is meestal na verloop van tijd weer verdwenen maar afwijkende structuren in de mondholte blijven continu de onaangename lucht veroorzaken.

Zwavellucht De rottende lucht die wij als bazen waarnemen wordt niet zozeer veroorzaakt door beschadigd tandvlees, maar door de plakbacteriën die zich overal in de mondholte kunnen nestelen. Vaak gaat dit gepaard met pijn en daardoor onnatuurlijk inbijten van de tanden, waardoor het gebit zichzelf niet goed schoon kan houden. Hierdoor hopen steeds meer bacteriën zich op, die allerlei eiwitverbindingen uit het speeksel omzetten tot vluchtige zwavelverbindingen.

Van zwavellucht is bekend dat dit naar rotte eieren stinkt, dus in principe stinkt je dier dan dus naar rotte eieren uit de bek. Niet aangenaam dus. In de meeste gevallen waar ik geconfronteerd word met zulke extreme stank, zijn er vaak heftige dingen aan de gang in de bek, van teruggetrokken tandvlees tot afgebroken kiezen aan toe.

Stank uit de bek = alarm! Stank uit de bek is dus niet iets dat per definitie hoort bij een dier, maar is vaak een signaal dat er iets mis is. In die gevallen zou ik altijd een dierenarts -die dan wel moet weten waarop gelet moet worden- laten kijken. Ga niet de stank weg proberen te krijgen met een mondwatertje.

Wat er uiteindelijk allemaal mis kan gaan bij het negeren van stank uit de bek, kom ik in volgende afleveringen op terug.