Blog: Lentebeestjes - Teken

Geplaatst op 26-03-2014

Zeker door de toch al erg zachte winter heeft de populatie zich goed kunnen handhaven en is dus nu aan het vermeerderen. De dichtste concentraties teken zitten het meest in de oostelijke helft van Nederland, echter geen gebied is 100% teken vrij. Feitelijk kunnen teken overal voorkomen waar ook vogels en muizen kunnen komen. Dus controleer altijd goed op teken, zowel jezelf als de hond. In je kleren kunnen ze wel een week overleven! Om maar wat getallen aan te geven, het aantal tekenbeten bij mensen is inmiddels in 10 jaar tijd verdubbeld en het aantal gevallen van Lyme bij mensen is in de afgelopen 15 jaar verviervoudigd!

Ziekten door Teken

Je moet zorgen dat je binnen 36 uur de teek verwijderd hebt, dan kun je voorkomen dat de teek zijn infectieuze lading loslaat. De meest voorkomende tekenziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. Dit is een bacterie die op termijn neurologische problemen kan gaan veroorzaken. Bij honden zul je in eerste instantie wat vage kreupelheden bemerken. Dit betreft onze inheemse tekensoort. Echter door het zachtere klimaat worden ook af en toe twee vanuit Zuid-Europa gemigreerde teken bij ons voor die een besmetting met Ehrlichia en Babesia kunnen veroorzaken, ziekten die vaak met heftige symptomen gepaard kunnen gaan. Daarnaast komt vanuit het oosten van Europa ook een soort virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken oprukken en wordt eveneens overgebracht door teken.

Middelen voor honden en katten

Kortom wel lekker dat het weer wat warmer wordt, maar ook een reden wat scherper op parasieten te zijn. Tegenwoordig zijn er een groot aantal producten in de handel die kunnen helpen besmetting met teken bij honden en katten te voorkomen. Met de meeste middelen voor honden moet je trouwens enorm oppassen bij katten, omdat ze vaak stoffen bevatten die voor katten extreem giftig zijn! Het prettige van veel middelen is dat ze zowel de teek als de vlo bestrijden en zo dus twee vliegen in een klap geslagen kunnen worden.

Inmiddels zijn er weer veel nieuwe middelen die nog langer en efficiënter werken dan de middelen die al voor handen zijn. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om in een goed teken verwijder apparaat te investeren, je hebt tegenwoordig, tangen lasso’s etc. Ga voor de beste informatie langs je dierenarts of bezoek de Pet Travel Clinic.

Lees ook: Pas op voor Teken!.