Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Wetterhoun

Toen de buitenlandse jachthonden nog niet zo in de mode waren werden in Friesland twee inheemse rassen voor de jacht gebruikt, de Stabyhoun en de Wetterhoun. De Wetterhoun werd veel gebruikt bij de jacht op waterwild en men zag de Wetterhoun dan ook hoofdzakelijk in het merengebied. Het was de hond van de kleine man, die met hem ging jagen, maar hem ook gebruikte als waakhond en voor het onschadelijk maken van ongedierte, zoals bunzings, mollen, ratten en zelfs, in de 19e eeuw, visotters. De Wetterhoun zorgde voor aanvulling van het vaak karige arbeidersloon; de mollenvellen brachten een aardige bontprijs op. Ook nu nog wordt hij als verdelger van ongedierte zeer gewaardeerd. Ook werd de Wetterhoun vroeger veel gebruikt als trekhond. Na de introductie van Pointers en Setters in het midden van de 19e eeuw verloren ze hun populariteit. De oorsprong van het ras is onduidelijk, al kwam in 1600 al een krulharige hond in Friesland voor. Het verhaal wil dat zigeuners wel eens dogachtige honden bij zich hadden en dat de Wetterhoun mogelijk uit kruisingen hiermee is ontstaan. Een andere theorie is dat ze door zeelieden via Harlingen zijn ingevoerd uit de Oostzeehavens. Om allround gebruikshonden te krijgen werden de Stabyhoun en de Wetterhoun niet zelden met elkaar gekruist en nog altijd treft men Stabyhounen aan met een krulstaart of een licht gekrulde vacht.


Wetterhoun

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

10 - 12 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen tot 59 cm, teven tot 55 cm. De Wetterhoun weegt tussen de 25 en 32 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Rustige hond met een onafhankelijk (eigenzinnig) karakter, enigszins gereserveerd voor vreemden. Voor zijn vrienden is het ”een schaap in een berenvel”, maar voor zijn schaarse vijanden is het een krachtig bolwerk vol moed. De Wetterhoun is oneindig geduldig met kinderen en is zeer betrouwbaar en evenwichtig. Het onafhankelijk karakter vertaalt zich vooral in het graag alles zelf bepalen, ofschoon hij best van zins is zijn baas van tijd tot tijd tegemoet te komen. Gehoorzamen is vaak een punt! Oost-Indisch doof, na herhaaldelijk stemverheffen maakt hij aanstalten om te luisteren. Ook is dit ras waaks en dus een ideale erfhond.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Prima.

Verzorging

De vacht van een wetterhoun is als het goed is een beetje vettig en heeft een heel eigen geur. De verzorging is minimaal: bij rui een paar keer goed doorborstelen. Of even met een vochtige hand de hond een aantal keren stevig aanhalen. Ook dan haal je er heel wat dood haar uit. De vacht hoeft niet gewassen te worden en op het moment dat de hond bejaagd is, is het verstandig helemaal niet te wassen omdat dit de vetlaag van de ondervacht aantast waardoor de hond te langzaam opdroogt. Bij een goede vachtverzorging is de hond min of meer na een half uur weer droog nadat hij heeft gezwommen. Als je de hond met regelmaat wast met een shampoo tast je de vette ondervacht aan en duurd het drogen van de vacht steeds langer.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Deze soms wat eigenwijze hond heeft een consequente baas nodig die van aanpakken weet. Doordat de Wetterhoun uitstekend overweg kan met kinderen is het een prima gezinshond.