Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is van origine een Nederlands foktproduct. Natuurliefhebber Leendert Saarloos had een grote afkeer van het verloren gaan van natuurlijke eigenschappen als gevolg van domesticatie. Hij besloot de Duitse Herder te gaan verbeteren, met als doel het fokken van de ideale huis- en politiehond. Door het inkruisen van de wolf dacht hij zijn ideaal te kunnen verwezenlijken. Na jarenlange intensieve fokkerij moest hij inzien dat met name de eigenschappen van de wolf hem parten speelden. Gereserveerdheid en afwezigheid van aanvalsdrift, dominant overheerst door vluchtdrift, maakten deze kruisingen ongeschikt voor africhtingstaken. Begin jaren vijftig had Saarloos met zijn als Europese Wolfhond aangeduide fokproducten enig succes omdat vele geschikt bleken als blindengeleidehond. Maar het steeds drukker wordende verkeer was er de oorzaak dat ze daarvoor minder goed gingen voldoen. Begin jaren zeventig werd het opleiden van deze honden tot blindengeleidehond gestaakt. Door erkenning als rashond onder de naam Saarlooswolfhond is de soort behouden gebleven.


Saarlooswolfhond

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

12 - 14 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen 65 - 75 cm, teven 60 - 70 cm. 36 - 45 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Hoogst betrouwbaar, geen aanvalsdrift, attent, lief, vriendelijk en intelligent. De Saarlooswolfhond blaft weinig. De meerderheid van de teven wordt maar een maal per jaar loops. Gereserveerd naar vreemden, terughoudend naar alles wat onbekend is. Het natuurlijke vluchtgedrag moet niet worden verward met angst. Moedig maar ongeschikt voor bewaking en specifieke africhting. Deze hond is ongeschikt als werkhond. Door training is hem wel wat te leren, maar hij zal alleen gehoorzamen uit vrije wil. Daarnaast heeft hij een zeer sterke wil. De baas kan en mag dus nooit onvoorwaardelijke gehoorzaamheid verwachten. De Saarlooswolfhond leeft graag met andere honden in een roedel en is graag in de nabijheid van de baas, ook 's nachts.

Overweg kunnen met andere huisdieren

De Saarlooswolfhond zal zich aanpassen aan de gezinssituatie. Meestal accepteert hij de huisdieren die er al zijn. Kleine huisdieren en pluimvee blijft echter moeilijk gezien de sterk ontwikkelde jachtdrift.

Verzorging

De Saarlooswolfhond heeft weinig verzorging nodig. Naast de vanzelfsprekende verzorging zoals goede, complete voeding en schoon drinkwater, moet de vacht zo nu en dan worden gekamd met een herderharkje. Dagelijks op vlooien en teken controleren in de periode dat deze parasieten voorkomen. De jaarlijkse entingen en regelmatig een wormenkuur mogen natuurlijk niet worden overgeslagen. In voorjaar, zomer en herfst een betrouwbaar anti- vlooien en anti-teken middel toedienen.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Ideale kameraad voor ieder die natuurlijk gedrag weet te waarderen en de hond altijd naast zich duldt.