Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Nederlandse Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is een herdershond die tot op de dag van vandaag gebruikt wordt voor het hoeden van schaapskudden. Omdat schaapsweiden gewoonlijk gelegen zijn in rustige, eenzame gebieden van het land is het nodig dat de Schapendoes beschikt over groot uithoudingsvermogen, beweeglijkheid en snelheid. Grote springkracht is hierbij noodzakelijk, evenals de intelligentie om zelfstandig te kunnen handelen. Hij moet een herdershond zijn in karakter, lichaam en ziel. Een lichtgebouwde hond die zich soepel en met een verende gang beweegt. Hij kan zeer goed springen en heeft een opvallend dikke, lange staart.


Nederlandse Schapendoes

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

13 – 15 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen 43 - 50 cm, teven 40 - 47 cm. Gemiddeld gewicht is 15 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

De Schapendoes is een normaal en evenredig gebouwde herdershond met een levendig, alert en moedig karakter. Hij is scherp en waaks. Voor zijn eigen mensen toont hij grote innigheid en trouw. Hij is vrolijk, enthousiast, vriendelijk en temperamentvol. Hij vindt aandacht en lichamelijk contact meestal heerlijk en is aanhankelijk. Het is een leergierige familiehond die goed met kinderen en andere dieren kan opschieten.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Goed.

Verzorging

Een schapendoes hoort er zo natuurlijk mogelijk uit te zien, maar de vacht vraagt wel regelmatig een kambeurt. Als dat niet gebeurt kan de vacht helemaal gaan vervilten en dan helpt alleen de schaar nog. Het scheren of kortknippen van een does is niet gewenst. De mooie lange vacht van een does beschermt tegen zon, regen en kou. Hij kan alles zien ondanks dat de kuif voor zijn ogen hangt. De schapendoes heeft tot op late leeftijd veel beweging nodig. Dagelijks een uur ravotten houdt hem fit en voorkomt nervositeit. Hij zal dan in huis ook rustig zijn.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Iemand die graag met zijn hond op pad gaat; wandelen, fietsen of naar een cursus behendigheid of gehoorzaamheid gaan. Maar samen languit voor de buis liggen vinden ze ook heerlijk. Schapendoezen houden ervan om tegen iets aan te liggen. Een consequente opvoeding is noodzakelijk, maar wel spelenderwijs. Dit heeft veel meer resultaat dan opvoeden met de harde hand omdat hij zijn baas graag plezieren en belonen werkt dan ook beter. Hij kan prima een tijdje alleen zijn, mits u hem dat goed heeft aangeleerd. Ook vindt de ideale Schapendoeseigenaar het niet erg als zijn hond zand, takjes en bladeren in zijn vacht mee naar binnen sleept.