Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Markiesje

Op schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw ziet men vaak kleine zwarte hondjes met of zonder witte aftekeningen afgebeeld. Sommige zijn de voorloper van de Engelse (Cavalier) King Charles spaniel, andere lijken meer op de Phalène. Zij zijn vrij typisch gebleven door de jaren heen, hoewel er niets bekend is van een doelgerichte fokkerij. Toepoel, de grote hondenman, zei hierover: “Hoewel nooit meer op ras gefokt, ontmoet men ze overal nog, natuurlijk nooit meer zuiver. Waarschijnlijk kan dit ras thans nog hersteld worden”. De aanzet tot dat herstel is gegeven door mevrouw mr. Mia van Woerden uit Boornbergum. In 1977 vormde zich een kleine groep mensen, die zich de wederopbouw van het Markiesje als doel stelde. Hieruit kwam de Vereniging voor liefhebbers van het Markiesje voort, officieel opgericht op 24 juni 1979. De vereniging heeft intussen een flink aantal leden en groeit nog steeds. Heel bijzonder is de intrede van het Markiesje in de rashondenwereld, per 1 mei 1999, als een door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland nationaal erkend ras. Het Markiesje behoort tot Rasgroep 9, gezelschapshonden.


Markiesje

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

10 - 13 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

De ideale schofthoogte bedraagt voor reuen 37 cm en voor teven 35 cm. Ze wegen gemiddeld 6 tot 8 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Het Markiesje heeft geen andere taak dan de mens te plezieren. Voor deze gecompliceerde taak is hij volledig toegerust. Hij is handzaam van formaat. Klein maar gezond van lijf en leden. Hij kan zich heerlijk op schoot nestelen, maar is ook altijd te vinden voor allerlei sportieve activiteiten zoals een stevige wandeling of deelname aan Behendigheid, Gedrag en Gehoorzaamheid of Flyball. Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk. Graag gaat hij overal met de baas mee naar toe, maar hij kan ook heel goed een paar uurtjes alleen thuisblijven.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Met andere honden gaat het Markiesje prima om, en ook andere huisdieren zoals katten of knaagdieren vormen geen probleem mits de hond hier op jonge leeftijd goed mee gesocialiseerd is.

Verzorging

Het markiesje heeft door zijn weelderige vacht goede vachtverzorging nodig. Twee keer per week goed doorborstelen is nodig om klitten te voorkomen en om vuil te verwijderen. Als het markiesje in de rui is, wordt aangeraden om dagelijks te borstelen - de hond zal zich dan ook een stuk beter voelen en het aantal haren in huis zal sterk verminderen. Wassen is in principe alleen maar nodig bij zichtbaar vuil dat niet weg te borstelen is. Gebruik een milde hondenshampoo en vermijdt na het wassen tocht.

Het gebit van het markiesje blijft in goede conditie door de kaken sterk te houden met harde brokken en regelmatig een kauwbot te geven. Het vermindert tandsteen en vermindert de stank van de hondenadem. Ook tandenpoetsen wordt aangeraden om tandplak te verwijderen. Omdat markiesjes hangende oren hebben, kunnen oorontstekingen slecht opgemerkt worden. Controleer regelmatig de oren van je hond om viezigheid te verwijderen. Oormijt heeft kenmerken zoals het schudden met de kop, en krabben

Voor wie?

De ideale eigenaar

Een consequente opvoeding is nodig. Het Markiesje is zeer intelligent en leert daardoor ook snel zowel de goede als de slechte dingen.