Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Kuvasz

De voorouders van de Kuvasz moeten gezocht worden in de oude herdershonden uit het Oosten en Tibet. Dezelfde als die van de Pyreneese Berghond, de Berghond van de Maremmen en Abruzzen en de Tatra. Net als deze rassen, beschermde de Kuvasz de kuddes vee. In de 15e eeuw was de Kuvasz tevens een gewaardeerd beschermer van koningen en edelen. De naam van het ras is mogelijk afgeleid van het Turkse 'kavas', wat bewaker betekent. Het is een goed geproportioneerde hond met een uiterlijk dat kracht en adel uitstraalt. De Kuvasz heeft door zijn donkere, vaak trotse ogen een majestueuze uitdrukking.


Kuvasz

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

11 – 13 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen 71 - 75 cm, teven 66 - 70 cm. Reuen 48 - 62 kg, teven 36 - 50 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Het karakter van deze witte herdershond is rustig en eigenzinning te noemen. Het is een sterke hond met een eigen wil. Als eigenaar van zo'n hond moet je echt de baas zijn. Eenmaal een goede band te hebben gecreërd met je hond, heb je ook wel een maatje door dik-en-dun! De Kuvasz heeft een vrolijk temperament en een zelfbewuste en imposante uitstraling. Door z'n uitgesproken territoriumgedrag zijn ze geschikt als waakhond, maar ze kunnen heel goed met kinderen omgaan.
De Kuvasz is moedig, niet zenuwachtig en zeer gehecht aan zijn gezin. Hij zal zijn omgeving beschermen tegen ongewenste indringers, zonder onnodig agressief te zijn. Voor die bewaking heeft hij geen commando's nodig, de hond is mans genoeg indringers tot staan te brengen. Het zelfstandige kan wel eens leiden tot problemen door zijn eigengereide karakter. Gedrags- en gehoorzaamheidstrainingen zijn, zolang de hond er plezier in heeft, zinvol maar een volgzame hond zal de Kuvaszbezitter bijna nooit krijgen.

Overweg kunnen met andere huisdieren

In het algemeen is een Kuvasz een sociaal dier. Andere honden worden graag begroet, maar hij wil hier wel de boventoon voeren. De Kuvasz straalt zoveel zelfvertrouwen uit, dat er meestal geen strijd zal plaatsvinden, of hooguit wat gegromd. Tegenover andere dominante honden zal een Kuvasz zich willen bewijzen. Ten opzichte van minder dominante honden is de Kuvasz prettig: hij zal nauwelijks de behoefte hebben zijn suprematie te bewijzen.

Verzorging

Het al of niet periodiek verliezen van haar maakt regelmatig vachtonderhoud (borstelen) nodig, zonder dat de voor de Kuvasz typische vachtstructuur hieronder mag lijden.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Een Kuvasz heeft een sterke leider nodig die hem door geestelijk overwicht de baas is, anders neemt hij de leiding over. Het is een uitstekende huishond die voldoende beweging moet hebben om zich uit te leven.