Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Komondor

De Komondor wordt bestempeld als een oeroud Hongaars ras. Al zo'n duizend jaar treedt de Komondor op als bewaker van kuddes vee. Zijn markante vacht beschermt hem tegen de extreme temperaturen op het Hongaarse graslandschap en tegen roofdieren. De op het oog zo rustige en bedachtzame Komondor kan razendsnel reageren. Vaak werd de hond alleen bij de kudden achtergelaten, waardoor hij zich tot een zeer zelfstandige beschermer heeft ontwikkeld.


Komondor

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

10 - 12 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen gemiddeld 80 cm, teven gemiddeld 70 cm. Reuen 50 - 60 kg, teven 40 - 50 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

De Komondor is een grote hond met zware botten, eigenzinnig, moedig, dominant en een sterk gevoel voor goed en kwaad. Hij heeft een sterke band met zijn baas op basis van wederzijds respect. Een Komondor verdedigt zijn baas en diens eigendommen tot het eind, maar is wantrouwend tegenover vreemden. Zijn vacht verbergt een krachtig, gespierd lichaam dat iets langer is dan hoog. Hij beweegt zich soepel en statig met een kenmerkende uitgrijpende draf. Ondanks zijn eigenzinnige karakter en naar eigen inzicht instinctief handelt, is de Komondor bij uitstek een kindervriend en werd dan ook veelvuldig voor kinderbewaking, als babysit gebruikt. Waarschijnlijk het meest waardevolle van de Komondor, ten opzichte van soortgelijke rassen, is zijn vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Hij voelt heel goed aan of een vreemde met goede of slechte bedoelingen zijn baas of zijn te verdedigen territorium nadert. De Komondor heeft een ongecompliceerd karakter en wanneer hij uw huisregels eenmaal begrijpt, zal hij ze niet overtreden.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Alleen als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden met andere huisdieren.

Verzorging

De Komondor mag niet geborsteld of gekamd worden. Regelmatig moet de vervilting worden gescheurd. Als je de hond wast, moet je er rekening mee houden dat het dagen kan duren voordat de hond weer droog is. Ook moet je oppassen met zwemmen, want doordat de vacht veel water opneemt kan de hond uiteindelijk verdrinken. Hoewel dit ras een erg lange vacht heeft, blijft uitgeruid haar in de vacht zitten en vind je in huis nauwelijks haren. De Komondor heeft een gemiddelde beweging nodig. Het liefst loopt de hond los op een afgezet, omheind terrein waar hij zijn oorspronkelijke taak, het waken, kan uitoefenen.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Deze hond is bepaald niet geschikt voor iedereen; het beschermende instinct kan in onze overvolle maatschappij voor problemen zorgen. Hij is een denker die je het bewaken absoluut niet hoeft te leren. Hij beoordeelt eigenmachtig elke situatie en handelt naar eigen inzichten. Deze karaktereigenschap is zeer zwaarwegend en een Komondor eigenaar moet hiervan volledig doordrongen zijn!