Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Ierse Setter

Het is niet bekend waar de Ierse Setter vandaan komt, maar aangenomen wordt dat hij ontwikkeld is uit een combinatie van landspaniëls. Deze werden vanuit Spanje in Ierland geïmporteerd toen de Spanjaarden de Ieren hielpen bij hun opstand tegen de Britten. Het ras was oorspronkelijk (de standaard werd al in 1800 vastgelegd) niet egaal van kleur maar een combinatie van rood en wit.

Door selectief te fokken werd de warme, diep mahoniebruine kleur zoals we die nu kennen, verkregen. Ierse Setters werden oorspronkelijk gebruikt om stil te staan (set) bij wild, vandaar de naam ‘setters’. Ze vonden vogels in hoger gelegen gedeeltes en gingen er in kruiphouding bij liggen, zodat de jager kon komen en een net over de honden en de vogels kon gooien. Toen er eenmaal geweren werden gebruikt, werd dit niet meer gedaan, omdat de jager toen een hond wilde die het wild aanwees, opjoeg en jaagde in rechtopstaande houding.


Ierse Setter

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

Ierse Setters worden tussen de 20 en 14 jaar oud.

Gemiddelde grootte & gewicht

58 – 70 cm & 24 – 32 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

De Ierse Setter is een zelfstandige hond met een lief en vrolijk karakter dat hem tot geweldig en lief gezelschap maakt. Verlegenheid, vijandigheid of angst horen niet bij dit mooie ras,dat vooral bekend staat om zijn extraverte, stabiele temperament en steke jagersinstinct.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Goed.

Verzorging

Bedenk dat dit ras veel energie heeft en dus regelmatig beweging nodig heeft. Verder is het belangrijk dat de vacht van een Ierse Setter regelmatig onder handen genomen wordt. De vacht moet geborsteld worden om hem van vuil, klitten en knopen te ontdoen Borstelen stimuleert ook de productie van natuurlijke olie waardoor de vacht zijn mooie karakteristieke glans krijgt.

Voor wie?

De ideale eigenaar

De Ierse Setter is een actieve hond die toch wel wat dagelijkse beweging en aandacht voor zijn vacht nodig heeft. Zoek altijd iemand die bekend is met het ras om je te helpen als je een Ierse Setter pup gaat kopen en zorg dat je een pup kiest met een blije, extraverte persoonlijkheid.