Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Hollandse herdershond

Op basis van de beharing worden drie variëteiten onderscheiden bij de Hollandse herdershond: korthaar, langhaar en ruwhaar. De Hollandse Herdershond is een oud Nederlands ras dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. Sindsdien is het ras in uiterlijk en karakter nagenoeg onveranderd gebleven. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een hond die vanalles kon, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. De Hollandse Herdershond behoort tot de hoedende herdershonden. Hij loopt daarbij hoofdzakelijk naast de schapen (hoeden) en niet erachter (drijven), zodat de schapen in alle rust kunnen grazen.


Hollandse herdershond

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

12 - 14 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

reuen 57 - 62 cm, teven 55 - 60 cm. Het gemiddelde gewicht van reuen is 28 kg, van teven 23 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

De Hollandse herder is een middelgrote, middelzware maar flink gespierde hond, met een krachtige, evenredige bouw en een levendig temperament. Het is een prima gezinshond die graag samen met zijn baas sportief bezig is en snel leert. Dit betekent dat hij bij de opvoeding of training snel doorheeft wat van hem verwacht wordt. De hond komt het meest tot zijn recht in voor honden mentaal of lichamelijk uitdagende trainingsvormen zoals speuren, hoeden, behendigheid of reddingshondenwerk. Verder is hij aanhankelijk, gehoorzaam, volgzaam, zeer trouw en eist weinig.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Heel goed.

Verzorging

De hond moet regelmatig geborsteld en gekamd worden in de verhaarperiode (2x per jaar), zodat het dode en losse haar verwijderd kan worden. De vacht van de lang- en ruwharige herdershond hebben iets meer verzorging nodig in de vorm van borstelen en kammen dan de kortharige herdershond.

Voor wie?

De ideale eigenaar

De Hollandse Herder is nieuwsgierig. Hij wil graag meer dan de omheinde tuin of het bekende straatje om. De ideale eigenaar moet bereid zijn om tijd en aandacht in hem te investeren en hem duidelijk leiding geven, dan heb je aan de Hollandse herder een betrouwbare en weinig eisende hond. Samen deelnemen aan een van de vele takken van hondensport is daarbij een prima keuze.