Hondenzoeker

Over jou

Je huis

Je tuin

Je omgeving

Dagelijkse tijd voor activiteiten (in minuten)

Eerder een hond gehad?

Gaan kinderen onder 16 jaar ermee wandelen?

Over jouw ideale hond

Grootte

Haarlengte

Drentse Patrijshond

De Drentse Patrijshond is een jachthond die in de provincie Drenthe is ontwikkeld als een staande hond en apporteur, een erfhond, een gezinshond en kindervriend. Omdat men in Drenthe in vorige eeuwen geen geld had om voor alle voorkomende werkzaamheden op de boerderij een aparte hond aan te schaffen, is deze hond van vele markten thuis. Het is aan de ene kant een heel zachte hond, maar door zijn veelzijdigheid kan hij ook behoorlijk eigenwijs zijn. Deze eigenschappen houden in dat hij een consequente aanpak nodig heeft. De fokkers die lid zijn van de rasvereniging proberen om alle facetten in de Drent te behouden. Zij doen hun uiterste best om te zorgen dat het ras, dat altijd heel gezond is geweest, zo te houden.


Drentse Patrijshond

Overzicht

Gemiddelde leeftijd

12 – 13 jaar

Gemiddelde grootte en gewicht

Reuen zijn 59 – 63 cm, teven 55 - 60 cm. Reuen 30 - 35 kg, teven 25 - 30 kg

Verzorging

Karakter, eigenschappen en temperament

Een Drentse Patrijshond is van nature niet gehoorzaam zoals vaak wordt gezegd maar wel gericht op zijn eigenaar. Dat maakt dat de hond graag samen met de eigenaar wil leren. Het is een veelzijdige hond, die zowel in het jachtveld als in huis uitstekend voldoet. De Drentse Patrijshond is een levendige hond die tot in lengte van jaren speels en sportief blijft. Hij is zeer trouw aan zijn familie en een kindervriend bij uitstek. Het is een heel aanhankelijke hond, die als hij goed is opgevoed, een heerlijke huisgenoot is.

Overweg kunnen met andere huisdieren

Met andere huisdieren is de Drentse Patrijshond niet bijzonder moeilijk, over het algemeen kan het prima als beide dieren maar van jongs af aan aan elkaar gewend raken en als ze nooit alleen gelaten worden samen.

Verzorging

De vacht heeft niet veel onderhoud nodig en wassen is totaal overbodig. Hij heeft een vuilafstotende vacht, die tweemaal per jaar verhaart. Wanneer hij verhaart, moet hij dagelijks worden gekamd en geborsteld. Buiten het haarseizoen is eenmaal in drie weken een borstelbeurt voldoende. Wanneer hij veel op zachte grond loopt, moeten zijn nagels worden geknipt en het overtollige het haar tussen de tenen worden verwijderd. Laat de hond alleen castreren of steriliseren als er een medische indicatie aan ten grondslag ligt. Het karakter en de vacht van Drenten die deze ingrepen hebben ondergaan kunnen totaal veranderen.

Voor wie?

De ideale eigenaar

Vanwege het gevoelige karakter is het van belang is dat de socialisatie gedoseerd gebeurt. Een Drentse Patrijshond is rond de 3 jaar geestelijk volwassen. Die periode heeft men veel tijd en geduld nodig voor de begeleiding van de hond. Een Drent mag absoluut niet getraind worden met een harde aanpak of met dwang omdat de hond angstig kan worden, of in een soort verzet komt waardoor hij zich afsluit van zijn eigenaar.