Artikelen zoeken

Leeftijd

Onderwerpen

Herplaatsen van honden: Hoe werkt het?

Hond met een nieuw baasje

Hoewel het als baasje natuurlijk een moeilijke beslissing is, kan het zijn dat je voor je hond een nieuw tehuis zoekt en deze liever niet naar een asiel brengt. Herplaatsing van honden is niet altijd even gemakkelijk, maar er zijn zeker mogelijkheden.

Allereerst kun je gericht adverteren om je hond te herplaatsen. Bijvoorbeeld via baasje-gezocht.nl.

Ook zijn er instanties met vrijwilligers die zich bezighouden met het bemiddelen tot herplaatsing. Bijvoorbeeld Stichting S.O.S. voor huisdieren (www.sosdier.nl) en Stichting Zorahoeve (www.zorahoeve.nl). Beide stichtingen houden zich actief bezig met de herplaatsing van verschillende huisdieren, waaronder honden.

Heb je een mogelijk herplaatsadres gevonden?

Geef je hond nooit meteen mee aan een potentieel nieuw baasje, óók niet na een goede eerste kennismaking. Zo voorkom je een impulsieve beslissing. Beide partijen en je hond zijn echt beter af met wat bedenktijd. Is alles naar wederzijdse tevredenheid, probeer dan een proeftijd af te spreken met de nieuwe eigenaar. Mocht deze er om welke reden dan ook alsnog vanaf zien, dan komt je hond in ieder geval altijd bij jou terug. Dat is misschien even moeilijk voor jou, maar kan wel veel hondenleed voorkomen.

Zet alle afspraken ook op papier, want mondelinge afspraken zijn niet te bewijzen. Afspraken om je hond nog eens te bezoeken kun je eventueel ook maken in overleg met de nieuwe eigenaar. Heeft je hond een favoriet mandje, kleedje of speeltje, geef dat dan mee. Dat helpt de hond zich sneller thuis te voelen in z’n nieuwe huis. Geef ook het eigen voer mee voor minimaal 5 dagen. Verandering van omgeving is al heel wat, dus belast zijn systeem niet extra met ander voer. Dat komt eventueel later nog wel.

Wil je zelf een herplaatsingshond in huis nemen?

Een nieuwe huisgenoot is natuurlijk niet alleen voor jou spannend, maar ook voor je hond. Neem daarom de tijd om elkaar te leren kennen en zorg voor genoeg rust voor de hond. Je omgeving is natuurlijk nieuwsgierig naar je nieuwe aanwinst, maar voorkom dat ze allemaal tegelijk binnenlopen. Je kunt bijvoorbeeld ook een aantal nieuwsgierigen laten meelopen tijdens een wandeling. Dit maakt de eerste kennismaking wat minder intensief voor de hond. Heb je kinderen in huis? Verras hen dan met nieuw speelgoed als de hond naar huis komt. Zo hebben ze ook wat andere afleiding en krijgt de hond meer rust. Leer ook de kinderen zo snel mogelijk wat er wel en niet mag met de hond.